Hoofdrekenen

Hoofdrekenen

Welkom de subpagina over hoofdrekenen. Je vindt hier uitleg over alle onderwerpen uit het domein ‘Getallen’. Elk onderwerp is volgens hetzelfde patroon opgebouwd. Er wordt in een rekenvideo uitleg gegeven voor MeneerMegens. MeneerMegens is al zes jaar docent Rekenen in het MBO. Hij geeft les op niveau 1F, 2F en 3F. Studenten roemen hem om de makkelijke manier waarop hij verschillende dingen van het rekenonderwijs uit kan leggen.

Ditmaal dus het onderdeel hoofdrekenen. Wil je meer weten over breuken? De basis van het begrijpen van breuken is dat je breuken kleiner kunt opschrijven, oftewel het  vereenvoudigen. Hiervoor heeft hij zijn eigen rijtje: 2-3-5-7. Schrijf dit rijtje elke keer op je kladblaadje wanneer je met breuken bezig bent. Daarna komt het lastigte gedeelte, het optellen en aftellen. De kunt hierbij is namelijk om de onderkant van de breuk hetzelfde getal moet zijn.

Het vermenigvuldigen en delen wordt door velen gezien als het lastigste gedeelte maar MeneerMegens geeft tijdens deze breukenuitleg aan je zien hoe dit makkelijk kan. Het is namelijk bij vermenigvuldigen niets anders dan de bovenkant keer de bovenkant te doen en de onderkant keer de onderkant te doen. Vergeet je antwoord natuurlijk niet te verkleinen! Bij delen door kan je er ook een keer som van maken maar moet de achterkant omgedraaid worden.

De Breukendokter is een andere naam voor de rekenuitleg van MeneerMegens. Klik hier boven op ‘Rekenvideo’s en Opdrachten’ en ga naar alle uitleg voor het vak ‘Rekenen’ van het VMBO, HAVO, VWO, MBO en HBO. Bij elke video is ook de opgave uit de video te vinden. Hier is de opgave uit de video te vinden, met daarnaast nog een nakijkblad. Als extra service kan je ook een andere opgaveblad met nakijkblad downloaden. Hierdoor kan je ze kijken of je alle type breuken nu onder de knie hebt. Er is uitleg over het vereenvoudigen van breuken, optellen en aftellen van breuken en vermenigvuldigen en delen.

Veel rekenplezier!

hoofdrekenen, uitleg van Meneer Megens

portretfoto Dirk Megens, Meneer Megens, Rekenuitleg en rekenvideos online via youtube