In de Media

 

2018:

2016:

2016:

Op maandag 22 augustus 2016 ben ik op de landelijke radio geweest. In het programma ‘Groot op 5’, op radio 5 heb ik een interview gehad. Kijk hem terug via bovenstaand filmpje.

‘Meneer Megens’ legt rekenen heel eenvoudig uit op YouTube (interview met het Brabants Dagblad 15/8/2016)

Hij is uiteraard lang niet zo bekend als YouTube-grootheden als Enzo Knol. Maar docent Dirk Megens (29) uit Deursen kan ook op behoorlijk wat aandacht rekenen.

Toen vorig jaar de dochter van Dirk Megens geboren werd, herkende het complete verpleegkundig team hem. ‘Hee, ben jij niet die van YouTube?’ Niet zo gek als je bedenkt dat zijn populairste filmpje over verpleegkundig rekenen bijna 100.000 keer is bekeken.

Megens is sinds 2009 docent rekenen op het ROC in Nijmegen. “Ik heb nooit de ambitie gehad om het onderwijs in te gaan. Na mijn economische opleiding kon ik in één jaar tijd mijn lesbevoegdheid halen en dat besloot ik te doen.” Hij kon na een stage bij het ROC aan de slag. “Vanaf de eerste minuut vind ik het geweldig.”

“Het voordeel is dat het een nieuw vak was en dat ik de enige rekendocent in mijn team was. Dus ik hoefde dus geen rekening te houden met een vakgroep of met een verplicht lespakket. De rekentoets is sinds een aantal jaar verplicht op middelbare scholen, maar ook op alle MBO-opleidingen. Maar hoe ik ervoor zorg dat mijn studenten die rekentoets halen, kon ik helemaal zelf bepalen.”

Megens geeft les aan studenten van de opleidingen Facilitair Leidinggevende, Horeca en Brood & Banket. Hiervoor gaf hij onder andere les aan studenten maatschappelijke zorg. “Die moeten bijvoorbeeld de juiste dosis van een medicijn uit kunnen rekenen of nagaan hoelang iemand met een zuurstoftank kan doen.” Eén van zijn studentes kwam met een idee. “Ze vroeg of ik geen filmpje kon maken. Want ze snapte het als ik het uitlegde, maar was het thuis, als ze boven de boeken hing, weer kwijt.”

Houtje-touwtje

Hij twijfelde, maar ging toch overstag en maakte een paar filmpjes. “Vergeleken met hoe ik ze nu maak, was dat echt houtje-touwtje, maar de reacties waren positief. Studenten hadden er veel baat bij. Dus ging ik steeds meer filmpjes maken, ook voor andere opleidingen.”

Opgeteld zijn al zijn filmpjes, die hij uitbrengt onder de naam ‘MeneerMegens’ inmiddels 350.000 keer bekeken. Wie ze bekijkt, snapt wel waarom. Megens legt dingen heel eenvoudig uit, slaat geen stappen over, en komt met voorbeelden uit het dagelijks leven. Wat is voordeliger, 30 procent korting of drie voor de prijs van twee? Hoe reken je een prijs inclusief BTW om naar ‘exclusief’, en andersom? Wat is de oppervlakte van mijn tuin?

De filmpjes worden steeds professioneler. Hij geeft ze in eigen beheer uit, maar huurt sinds kort iemand in de voor de productie. “Ik heb nu dertig nieuwe filmpjes geschoten die na de vakantie online gaan. De nieuwe filmpjes zijn gemaakt op locatie. Dan ga ik bijvoorbeeld naar de markt om iets uit te leggen over het rekenen met prijzen. Of naar een magazijn, waar ik een werkbriefje krijg en alles efficiënt in moet pakken.”

Toch verwacht Megens (“eigenlijk was ik zelf nooit bijzonder goed in rekenen”) niet dat hij zich letterlijk rijk zal gaan rekenen. “Ik heb me wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar ik zou al blij zijn als ik mijn investering eruit haal. De bekende vloggers lopen natuurlijk wel binnen, maar dat doen ze vooral door het aanprijzen van producten. Inderdaad, misschien kan een fabrikant van rekenmachines mij gaan sponsoren, haha. Nee, daar is het me niet om te doen. Ik wil er mensen mee helpen en ook laten zien dat rekenen echt heel leuk kan zijn.”

Copyright: Brabants Dagblad 15/08/2016 (kleine aanpassingen door DM)

portretfoto Dirk Megens, Meneer Megens, Rekenuitleg en rekenvideos online via youtube

Foto van MeneerMegens

___________________________________________________________________________________________________

Links naar nieuwsartikelen:

http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/rekenleraar-dirk-uit-deursen-scoort-op-youtube-video-1.6268997

 

http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/wiskundeleraar-dirk-megens-is-hit-op-youtube-video-1.6269329

http://brugnijmegen.nl/nieuws/breukendokter-roc-is-youtube-hit-1.5430202

http://www.n1.nl/populaire-rekenfilmpjes-docent-roc-nijmegen/nieuws/item?823537

http://www.ad.nl/nijmegen/wiskundeleraar-dirk-megens-is-hit-op-youtube-video~af3009fa/

https://www.nationaleonderwijsgids.nl/mbo/nieuws/34542-rekenfilmpjes-docent-roc-nijmegen-groot-succes.html

___________________________________________________________________________________________________

‘Breukendokter’ ROC is hit op internet (interview met weekblad ‘De Brug’ 11/11/2015)

Dirk Megens (29), docent op ROC Nijmegen, krijgt iedereen aan het rekenen.

De digitale rekenlessen op de website meneermegens.nl zijn een regelrechte YouTube-hit. Zijn filmpjes werden 200.000 keer bekeken.

NIJMEGEN – Met flinke passen banjert Dirk Megens door de gangen van ROC Nijmegen. Tussendoor dolt hij wat met studenten of groet ze in het voorbijgaan. Wanneer een student hem begroet met meneer Megens voegt hij er rap de toevoeging punt nl aan toe. “Dat doe ik altijd als ze mij aanspreken”, grapt hij. “Een beetje reclame maken mag hè.” Megens werkt sinds 2009 op ROC als docent rekenen en economie. Een jaar geleden kon de geboren Brabander nog niet vermoeden dat zijn filmpjes zo populair zouden worden. Megens vertelt hoe zijn digitale avontuur begon: “Het was niet eens mijn eigen idee. Een studente van mij kwam met het idee op de proppen. Zij vond het fijn als ze vlak voor een proefwerk een filmpje met uitleg van mij kon zien. Dat werkte beter dan dreunen vanuit een leerboek. In het begin vond ik dat een beetje raar. Maar uiteindelijk besloot ik toch de stoute schoenen aan te trekken. Ik regelde ergens een camera, zette hem op een tafeltje en begon met filmen. Ik kreeg er plezier in. Voor ik het wist had ik al dertig filmpjes met uitleg van wiskundige formules.”
Populair
Ook ROC Nijmegen reageerde enthousiast op het YouTube-kanaal. Inmiddels maakt Megens ook filmpjes voor het intranet van ROC Nijmegen. Megens heeft wel een verklaring voor zijn populariteit. “Ik geef lessen verpleegkundig rekenen aan onder andere studenten van de zorgopleiding. Het gaat dan bijvoorbeeld om formules voor het toedienen van medicatie en het geven van zuurstof. Deze studenten moeten voor deze opleiding een 10 halen anders mogen zij niet injecteren. Dit geldt ook voor HBO-studenten op bijvoorbeeld de HAN. Hierdoor worden de filmpjes niet alleen op het ROC bekeken. Mijn publiek is dus groter. Dat verklaart ook het grote aantal pageviews.” Volgens Megens moeten de filmpjes wel als aanvulling op de les gezien worden. “Je moet het zien als een ondersteuning. Het is zeker niet de bedoeling dat de filmpjes de lessen gaan vervangen. Het is mijn bedoeling om studenten te prikkelen. Goede studenten krijgen van mij moeilijkere filmpjes aangereikt. Deze filmpjes maak ik intern voor het ROC en staan los van het YouTube-kanaal. Dit materiaal gaat gepaard met opdrachten en behandelt niet alleen de som. Ik probeer in mijn lessen enthousiasme uit te stralen. Het doel is om de praktijk naar het klaslokaal te halen. Studenten van de afdeling horeca leer ik bijvoorbeeld verhoudingen van cocktails te berekenen.” Volgens Megens valt er nog wel wat terrein te winnen met zijn filmpjes. Zijn toekomstambities zijn helder. “Ik ga voor een online serie lessen met landelijk bereik. Maar dan opgenomen met een professionele camera en een verzorgde website. Ik heb de domeinnaam debreukendoker.nl al geclaimd. Het zou geweldig zijn als binnenkort heel Nederland les krijgt van meneer Megens.”

___________________________________________________________________________________________________
meneer megens voor het bord, hij geeft rekenuitleg.

meneer megens voor het bord, hij geeft rekenuitleg.