In de Media

2019: 

Interview Radio RN7 op 04/01/2019

2018:

‘Ik ga er echt van genieten’

Dirk Megens uit Deursen bij laatste drie Leraar van het Jaar-verkiezing

 Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl
DEURSEN – Dirk Megens uit Deursen, bij velen bekend als ‘Meneer Megens’, is doorgedrongen tot de laatste drie genomineerden voor de titel Leraar van het Jaar in de categorie mbo. Op 26 januari wordt in Utrecht bekendgemaakt of Dirk, die lesgeeft op het ROC in Nijmegen, zich inderdaad twaalf maanden lang de beste leraar van Nederland mag noemen.

Onder de naam ‘MeneerMegens’ geeft Dirk op zijn eigen YouTube-kanaaluitleg over allerlei rekenonderwerpen. Het gaat om verschillende soorten filmpjes, waarin hij korte uitleg geeft met een verwerking of in een contextvorm. De video’s zijn razend populair en zijn inmiddels al 1,2 miljoen keer bekeken. Het YouTube-kanaal van de Deursenaar telt daarnaast meer dan 4.700 abonnees.

Op de Dag van de Leraar (5 oktober) werd al bekendgemaakt dat Dirk behoorde tot de laatste 10 kandidaten voor de felbegeerde titel Leraar van het Jaar. Daarna volgde een opdracht om een motivatiebrief te schrijven en een video op te nemen om te laten zien wat voor een docent hij is en waar hij voor zou willen staan als Leraar van het Jaar. Deze week besloot de vakjury dat hij doorgedrongen is tot de laatste drie van Nederland. Dit betekent dat Megens op zaterdag 26 januari naar de landelijke finale in het Beatrixtheater in Utrecht mag. Daar neemt hij het op tegen de overige twee kandidaten en krijgt hij live de mogelijkheid om de jury te overtuigen waarom hij de titel ‘Leraar van het Jaar’ verdient.

‘Geen mooiere waardering’
Megens is superblij met het bereiken van de finale. “Volgens mij bestaat er geen mooiere waardering als docent, om hiervoor genomineerd te worden door mijn studenten. Toen ik eenmaal genomineerd was heb ik veel tijd besteed aan het schrijven van de brief en na te denken over wat ik wilde laten zien in de video. Ik heb besloten om een dag van mezelf te laten zien, dus het begin van de dag thuis, daarna als docent op het ROC met hierbij ook studenten aan het woord en afgesloten op mijn voetbalclub SDDL. Dit is gelukkig in de smaak gevallen bij de vakjury.”
Nu hij eenmaal bij de laatste drie zit kan hij niet wachten op 26 januari. “Ik heb echt heel veel zin in deze dag. Het gaat sowieso een hele bijzonder dag worden met alle positieve publiciteit voor het MBO-onderwijs, ik kijk er naar uit en ga er echt van genieten, wat de uitslag ook zal zijn.”

Dirk Megens studeerde zelf Commerciële Economie aan de HAN in Nijmegen en besloot na zijn afstuderen nog een jaar de lerarenopleiding te volgen. Sinds 2009 is hij docent rekenen op het ROC in Nijmegen. Onlangs won Dirk ook de prijs voor het Beste Rekenidee van Nederland door een rekenspeurtocht uit te zetten door de school voor het vak Meetkunde.


De Leraar van het Jaar verkiezing is in 1999 in het leven geroepen om een bijdrage te leveren aan een positief imago van de leraar. Leerlingen, ouders, schoolleiders en leraren kunnen elk jaar hun favoriete leraar of collega voordragen. De vier Leraren van het Jaar (primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo) zijn dan een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Zij krijgen een podium om hun inspiratie en passie uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland.

Deursenaar ‘Meneer Megens’ maakt sommen leuk

Interview met de Gelderlander 20/10/2018 Door Suzanne de Winter.

DEURSEN – ‘Ik geef les aan pubers, dus ik noem het aftellen’, zegt Dirk Megens. De Deursenaar geeft les op het ROC Nijmegen en is genomineerd voor Docent van het Jaar.

In een tank zit voor 320 minuten zuurstof. Over hoeveel uren en minuten moet de patiënt dus een nieuwe tank? Na acht jaar lesgeven in economie en rekenen op het ROC Nijmegen kan Dirk Megens tot ver achter de komma zeggen hoe zijn studenten denken. ,,Het is op zich best logisch om met je machientje 320 gedeeld door 60 te doen”, beaamt Megens, genomineerd voor Docent van het Jaar. Logisch, maar fout. Als je na 5 uur en 33 minuten een nieuwe tank komt brengen, ben je 13 minuten te laat.

Proficiat met je nominatie. Wilde je altijd al voor de klas?

,,Letterlijk op de uitreiking van mijn Commerciële Economie-diploma kwam ik erachter dat je in een jaar je lerarenbevoegdheid kunt halen. Door een grapje dat iemand maakte, over dat -ie geen masteropleiding ging doen, maar een meesteropleiding. Wow, dacht ik. Op het vliegveld in Griekenland heb ik gebeld, een paar dagen voor het schooljaar begon. Beetje laat hè, zeiden ze, maar het kon nog en toen ben ik hier op het ROC geplaatst.”

 Was je meteen verkocht?

,,Ik vond het vanaf dag 1 geweldig. Ik had wel een gek beeld van het mbo. Ik kwam aanzetten in een wit bloesje met colbertje. Beroepsopleiding, dacht ik, dat moet vast heel representatief.”

Wat voor soort leraar wilde je worden?

,,Ik had meteen mijn favoriete leraar, hij gaf economie op de middelbare school, gemaild: ik ga ook die stap maken. Ik wilde het doen zoals hij. Dus kunnen levellen met studenten, maar op het juiste moment ook boven ze kunnen staan. Dat kan ik ook.”

Je hebt een YouTube-kanaal ‘MeneerMegens’ met instructiefilmpjes over rekenen. Heb je onderhand niet alles al uitgelegd?

,,Bijna wel. Ik heb er nu 103 filmpjes op staan en die zijn 1,2 miljoen bekeken. De reacties geven me veel voldoening. Ik ben ook al een paar keer teruggevraagd op mijn oude school om gastlessen vakdidactiek te geven. Voor een uitgeverij heb ik een module geschreven over medisch rekenen, samen met het Radboudumc. Ik heb ouderschapsverlof opgenomen om te kijken of ik mezelf kan vermarkten. Daar komt mijn opleiding commerciële economie weer om de hoek. Die kant wil ik wel meer op, als spreker op zorgcongressen.”

Vooral je filmpjes over medisch rekenen zijn razend populair. Is dat nou echt zo’n moeilijk vak?

,,Nou, ik heb boeken gelezen waarvan ik dacht; zoals het hier staat, snap ik het ook niet. Rekenen is een vaardigheid. Niet uren boven die stof hangen, maar drie sommetjes per dag oefenen. Van mij krijgen ze de eerste les altijd een wc-poster met de tafels.”

Ik had zo’n hekel aan rekenen op school.

,,Ik geef ook les aan studenten van een jaar of 40. Je ziet soms hun oude aversie tegen de rekenles weer opborrelen. Als we rekenles hadden, mocht ik altijd de plantjes water geven, hoor ik dan.”

Maar ook zij kunnen van jou leren rekenen?

,,Absoluut. Geef me een kwartier een-op-een tijd en je weet alles over breuken.”

De Leraar van het Jaar-prijs wordt 26 januari uitgereikt. Wat moet je doen om de negen andere kanshebbers te verslaan?

Grijnzend: ,,Ik moet een video maken over mijn motivatie voor het vak. De winnaar is een jaar lang het uithangbord van het mbo. Echt vet.”

Interview Radio RN7 op 16/10/2018

2016:

2016:

Op maandag 22 augustus 2016 ben ik op de landelijke radio geweest. In het programma ‘Groot op 5’, op radio 5 heb ik een interview gehad. Kijk hem terug via bovenstaand filmpje.

‘Meneer Megens’ legt rekenen heel eenvoudig uit op YouTube (interview met het Brabants Dagblad 15/8/2016)

Hij is uiteraard lang niet zo bekend als YouTube-grootheden als Enzo Knol. Maar docent Dirk Megens (29) uit Deursen kan ook op behoorlijk wat aandacht rekenen.

Toen vorig jaar de dochter van Dirk Megens geboren werd, herkende het complete verpleegkundig team hem. ‘Hee, ben jij niet die van YouTube?’ Niet zo gek als je bedenkt dat zijn populairste filmpje over verpleegkundig rekenen bijna 100.000 keer is bekeken.

Megens is sinds 2009 docent rekenen op het ROC in Nijmegen. “Ik heb nooit de ambitie gehad om het onderwijs in te gaan. Na mijn economische opleiding kon ik in één jaar tijd mijn lesbevoegdheid halen en dat besloot ik te doen.” Hij kon na een stage bij het ROC aan de slag. “Vanaf de eerste minuut vind ik het geweldig.”

“Het voordeel is dat het een nieuw vak was en dat ik de enige rekendocent in mijn team was. Dus ik hoefde dus geen rekening te houden met een vakgroep of met een verplicht lespakket. De rekentoets is sinds een aantal jaar verplicht op middelbare scholen, maar ook op alle MBO-opleidingen. Maar hoe ik ervoor zorg dat mijn studenten die rekentoets halen, kon ik helemaal zelf bepalen.”

Megens geeft les aan studenten van de opleidingen Facilitair Leidinggevende, Horeca en Brood & Banket. Hiervoor gaf hij onder andere les aan studenten maatschappelijke zorg. “Die moeten bijvoorbeeld de juiste dosis van een medicijn uit kunnen rekenen of nagaan hoelang iemand met een zuurstoftank kan doen.” Eén van zijn studentes kwam met een idee. “Ze vroeg of ik geen filmpje kon maken. Want ze snapte het als ik het uitlegde, maar was het thuis, als ze boven de boeken hing, weer kwijt.”

Houtje-touwtje

Hij twijfelde, maar ging toch overstag en maakte een paar filmpjes. “Vergeleken met hoe ik ze nu maak, was dat echt houtje-touwtje, maar de reacties waren positief. Studenten hadden er veel baat bij. Dus ging ik steeds meer filmpjes maken, ook voor andere opleidingen.”

Opgeteld zijn al zijn filmpjes, die hij uitbrengt onder de naam ‘MeneerMegens’ inmiddels 350.000 keer bekeken. Wie ze bekijkt, snapt wel waarom. Megens legt dingen heel eenvoudig uit, slaat geen stappen over, en komt met voorbeelden uit het dagelijks leven. Wat is voordeliger, 30 procent korting of drie voor de prijs van twee? Hoe reken je een prijs inclusief BTW om naar ‘exclusief’, en andersom? Wat is de oppervlakte van mijn tuin?

De filmpjes worden steeds professioneler. Hij geeft ze in eigen beheer uit, maar huurt sinds kort iemand in de voor de productie. “Ik heb nu dertig nieuwe filmpjes geschoten die na de vakantie online gaan. De nieuwe filmpjes zijn gemaakt op locatie. Dan ga ik bijvoorbeeld naar de markt om iets uit te leggen over het rekenen met prijzen. Of naar een magazijn, waar ik een werkbriefje krijg en alles efficiënt in moet pakken.”

Toch verwacht Megens (“eigenlijk was ik zelf nooit bijzonder goed in rekenen”) niet dat hij zich letterlijk rijk zal gaan rekenen. “Ik heb me wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar ik zou al blij zijn als ik mijn investering eruit haal. De bekende vloggers lopen natuurlijk wel binnen, maar dat doen ze vooral door het aanprijzen van producten. Inderdaad, misschien kan een fabrikant van rekenmachines mij gaan sponsoren, haha. Nee, daar is het me niet om te doen. Ik wil er mensen mee helpen en ook laten zien dat rekenen echt heel leuk kan zijn.”

Copyright: Brabants Dagblad 15/08/2016 (kleine aanpassingen door DM)

portretfoto Dirk Megens, Meneer Megens, Rekenuitleg en rekenvideos online via youtube

Foto van MeneerMegens

___________________________________________________________________________________________________

Links naar nieuwsartikelen:

http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/oss/rekenleraar-dirk-uit-deursen-scoort-op-youtube-video-1.6268997

http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/wiskundeleraar-dirk-megens-is-hit-op-youtube-video-1.6269329

http://brugnijmegen.nl/nieuws/breukendokter-roc-is-youtube-hit-1.5430202

http://www.n1.nl/populaire-rekenfilmpjes-docent-roc-nijmegen/nieuws/item?823537

http://www.ad.nl/nijmegen/wiskundeleraar-dirk-megens-is-hit-op-youtube-video~af3009fa/

https://www.nationaleonderwijsgids.nl/mbo/nieuws/34542-rekenfilmpjes-docent-roc-nijmegen-groot-succes.html

___________________________________________________________________________________________________

‘Breukendokter’ ROC is hit op internet (interview met weekblad ‘De Brug’ 11/11/2015)

Dirk Megens (29), docent op ROC Nijmegen, krijgt iedereen aan het rekenen.

De digitale rekenlessen op de website meneermegens.nl zijn een regelrechte YouTube-hit. Zijn filmpjes werden 200.000 keer bekeken.

NIJMEGEN – Met flinke passen banjert Dirk Megens door de gangen van ROC Nijmegen. Tussendoor dolt hij wat met studenten of groet ze in het voorbijgaan. Wanneer een student hem begroet met meneer Megens voegt hij er rap de toevoeging punt nl aan toe. “Dat doe ik altijd als ze mij aanspreken”, grapt hij. “Een beetje reclame maken mag hè.” Megens werkt sinds 2009 op ROC als docent rekenen en economie. Een jaar geleden kon de geboren Brabander nog niet vermoeden dat zijn filmpjes zo populair zouden worden. Megens vertelt hoe zijn digitale avontuur begon: “Het was niet eens mijn eigen idee. Een studente van mij kwam met het idee op de proppen. Zij vond het fijn als ze vlak voor een proefwerk een filmpje met uitleg van mij kon zien. Dat werkte beter dan dreunen vanuit een leerboek. In het begin vond ik dat een beetje raar. Maar uiteindelijk besloot ik toch de stoute schoenen aan te trekken. Ik regelde ergens een camera, zette hem op een tafeltje en begon met filmen. Ik kreeg er plezier in. Voor ik het wist had ik al dertig filmpjes met uitleg van wiskundige formules.”
Populair
Ook ROC Nijmegen reageerde enthousiast op het YouTube-kanaal. Inmiddels maakt Megens ook filmpjes voor het intranet van ROC Nijmegen. Megens heeft wel een verklaring voor zijn populariteit. “Ik geef lessen verpleegkundig rekenen aan onder andere studenten van de zorgopleiding. Het gaat dan bijvoorbeeld om formules voor het toedienen van medicatie en het geven van zuurstof. Deze studenten moeten voor deze opleiding een 10 halen anders mogen zij niet injecteren. Dit geldt ook voor HBO-studenten op bijvoorbeeld de HAN. Hierdoor worden de filmpjes niet alleen op het ROC bekeken. Mijn publiek is dus groter. Dat verklaart ook het grote aantal pageviews.” Volgens Megens moeten de filmpjes wel als aanvulling op de les gezien worden. “Je moet het zien als een ondersteuning. Het is zeker niet de bedoeling dat de filmpjes de lessen gaan vervangen. Het is mijn bedoeling om studenten te prikkelen. Goede studenten krijgen van mij moeilijkere filmpjes aangereikt. Deze filmpjes maak ik intern voor het ROC en staan los van het YouTube-kanaal. Dit materiaal gaat gepaard met opdrachten en behandelt niet alleen de som. Ik probeer in mijn lessen enthousiasme uit te stralen. Het doel is om de praktijk naar het klaslokaal te halen. Studenten van de afdeling horeca leer ik bijvoorbeeld verhoudingen van cocktails te berekenen.” Volgens Megens valt er nog wel wat terrein te winnen met zijn filmpjes. Zijn toekomstambities zijn helder. “Ik ga voor een online serie lessen met landelijk bereik. Maar dan opgenomen met een professionele camera en een verzorgde website. Ik heb de domeinnaam debreukendoker.nl al geclaimd. Het zou geweldig zijn als binnenkort heel Nederland les krijgt van meneer Megens.”

___________________________________________________________________________________________________
meneer megens voor het bord, hij geeft rekenuitleg.

meneer megens voor het bord, hij geeft rekenuitleg.